جمشيد رضائي – شهروندان ژاپني ساکن استان اوکيناوا واقع در جنوب ژاپن روز يکشنبه بار ديگر بزرگترين تظاهرات اعتراضي عليه حضور پايگاه ها و نظاميان آمريکايي در اين استان را برگزار کردند.
شهروندان ژاپني ساکن استان اوکيناوا يکبار نيز در سال 1995 ميلادي و در اعتراض به هتک حرمت يک دختر دانش آموز توسط تفنگداران دريايي آمريکا در استان اوکيناوا تظاهرات اعتراض آميز بزرگي را سازماندهي و برگزار کرده بودند و تظاهرات ديگري نيز در سال 2007 ميلادي برگزار شده بود.
تظاهرکنندگان ژاپني در اين تظاهرات که شمار آنها به حدود 90 هزار نفر مي رسيد، از دولت مرکزي درخواست کردند تا زمينه خروج هشت هزار نظامي و تجهيزات نظاميان آمريکايي پايگاه هوايي فوتمما تفنگداران دريايي آمريکا در استان اوکيناوا به خارج از اين استان را فراهم کند.
در تظاهرات امروز استان اوکيناوا که در شهر يوميتان برگزار شد ،”هيروکازو ناکايما” استاندار استان اوکيناوا و 39 شهردار از 41 شهردار شهرهاي اين استان همراه با ديگر شهروندان ژاپني حضور داشتند.
“توموکو آبه” رييس خط مشي سياسي حزب سوسيال دمکراتيک، حزب ائتلافي حزب حاکم دمکراتيک و ” کازئو شيئي” رهبر حزب کمونيست از احزاب مخالف دولت نيز در جمع معترضان ژاپني حضور داشتند.
تظاهرکنندگان ژاپني در پايان تظاهرات امروز خود بيانيه اي صادر کردند که در آن از دولت هاي ژاپن و آمريکا خواسته شده است تا طرح موجود براي انجام جابجايي نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا لغو شود.
براساس طرح موجود مربوط به جابجايي نظاميان آمريکايي که در ماه مي سال 2006 ميلادي ميان وزراي امور خارجه و دفاع دولت هاي پيشين ژاپن و آمريکا به امضا رسيده است، تجهيزات و هشت هزار تفنگدار دريايي پايگاه هوايي آمريکا در منطقه پرجمعيت شهر گينوان استان اوکيناوا بايد به منطقه کم جمعيت در ساحل شهر ناگو در نزديکي پايگاه هوايي سچواب آمريکا در همين استان منتقل شوند.
“يوکيو هاتوياما” نخست وزير ژاپن اخيرا بار ديگر اعلام کرد که وي درنظر دارد تا آخر ماه آينده ميلادي (مي) موضوع مربوط به طرح جابجايي نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا را حل و فصل کند.
تظاهرکنندگان ژاپني که بسياري از آنها ملبس به لباس هاي زردرنگ بودند و در اعتراض به طرح دولت ژاپن در خصوص اجراي جابجايي نظاميان آمريکايي ، کارتهاي زرد خود را به نشانه اعتراض به طرح يوکيو هاتوياما نخست وزير ژاپن با خود حمل مي کردند.
هيروکازو ناکايما استاندار استان اوکيناوا که به طور مشروط طرح موجود مربوط به جابجايي نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا را پذيرفته است، از هاتوياما خواست تا خطرات ناشي از حضور نظاميان آمريکايي و جرايمي که آنها به واسطه حضور پايگاه فوتمما در استان اوکيناوا وجود دارد را برطرف سازد.
ناکايما از جمله از شهروندان ژاپني سراسر اين کشور خواست تا از طرح کاهش حضور نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا حمايت کنند.
درحال حاضر حدود 50 هزار تفنگدار دريايي و هوايي آمريکا به همراه اعضاي خانواده هاي خود در استان اوکيناوا بسر مي برند و حدود 70 درصد از کل تاسيسات و پايگاههاي آمريکايي در ژاپن در اين استان مستقر است.
جرايم متعدد تفنگداران دريايي و هوايي آمريکايي و خانواده هاي آنها از جمله هتک حرمت زنان و دختران دانش آموز، سرقت و تصادفات رانندگي منجر به قتل شهروندان ژاپني در استان اوکيناوا، ضرب و شتم شهروندان ژاپني و رانندگي در حال مستي از جمله جرايمي است که در طول بيش از نيم قرن گذشته موجب شده است تا مقامات محلي ، برخي نمايندگان مجالس مشاوران و نمايندگان و ديگر شهروندان ژاپني با برگزاري تظاهرات اعتراض آميز از دولت مرکزي درخواست کنند تا زمينه کاهش بار ناشي از حضور نظاميان آمريکايي در اين استان را فراهم کنند.
حزب حاکم دمکراتيک به رهبري يوکيو هاتوياما نخست وزير ژاپن در ماه آگوست سال گذشته ميلادي (2009) در هنگام رقابتهاي انتخاباتي چهل و پنجمين دوره انتخابات مجلس نمايندگان وعده داده بود که در صورت پيروزي در انتخابات در طرح جابجايي نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا بازنگري مي کند.
با پيروزي حزب دمکراتيک ژاپن ، تا چند ماه پس از روي کارآمدن دولت جديد لحن دولت حمايت از وعده هاي داده شده بود اما پس از رفت و آمدهاي مکرر مقامات ارشد آمريکايي به ژاپن و ديدار با مقامات ژاپني از جمله سفر “رابرت گيتس” وزير دفاع و “کورت کمپل” معاون وزير امور خارجه آمريکا و ديگر معاونين وزارت امور خارجه و دفاع آمريکا و تحت فشار قراردادن هاتوياما و دولت وي لحن مقامات ارشد ژاپني تغيير کرد.
آنها که در ابتدا مصر به اجراي طرح بازنگري بودند، براي حل اين مساله ابتدا جزايري در استان اوکيناوا و سپس نقاط ديگري را در استانهاي همجوار اين استان معرفي کردند که در تمامي طرحهاي پيشنهادي شهروندان ژاپني نقاط مختلف اعتراضات خود را در اين زمينه اعلام کردند ضمن اين که به رغم پيشنهادات دولت ژاپن، مقامات آمريکايي همواره بر اجراي اين طرح در اين استان تاکيد داشته و دارند.
به دنبال اين موضوع در آستانه سفر “باراک اوباما ” رييس جمهور آمريکا سفري که قرار بود به مدت دو تا سه روز به ژاپن انجام شود کاهش يافت و اوباما شبانه وارد توکيو شد و با هاتوياما ديدار کرد و روز بعد از آن اين کشور را ترک کرد که در آن زمان گفته شد يکي از دلايل اين کاهش زمان ديدار از ژاپن اعلام نارضايتي به مقامات ارشد ژاپني در مورد تعويق افتادن طرح جابجايي نظاميان آمريکايي است.
البته ژاپن با روي کارآمدن دولت جديد به رهبري حزب دمکراتيک، در مواردي نيز به درخواستهاي آمريکا درخصوص ادامه فعاليتهاي پرسنل نيروي هوايي ارتش دفاع از خود ژاپن در عراق و کويت پاسخ منفي داده بود و دو فروند هواپيماي نظامي ترابري سي130 را به همراه اين نيروها به کشور بازگردانده بود.
نيروهاي ارتش دفاع از خود ژاپن در کويت عمليات ترابري نيروهاي نظامي و تجهيزات و کمکهاي مورد نياز عراق را در مسير کويت به شهرهاي مختلف اين کشور برعهده داشت.
ژاپن در دوران آغاز فعاليت حزب دمکراتيک در يک مورد نيز به درخواست آمريکا پاسخ منفي داد و آن زماني بود که علاوه بر آمريکا کشورهاي متحد آن نيز از توکيو خواسته بودند تا به عمليات سوخت رساني به کشتيهاي جنگي کشورهاي شرکت کننده در جنگ با تروريسم به رهبري آمريکا در افغانستان در اقيانوس هند ادامه دهد، اما به اين درخواست پاسخ منفي داده بود.
پرسنل نيروي دريايي ارتش دفاع از خود ژاپن از سپتامبر سال 2001 ميلادي و پس از حادثه حمله به برجهاي دوقلو در آمريکا ، عمليات سوخت رساني و ارايه آب آشاميدني به 11 کشور شرکت کننده در جنگ با تروريسم در افغانستان به رهبري آمريکا در اقيانوس هند را بر اساس قانون مقابله با تروريسم برعهده داشت.
اين قانون در دوران حزب ليبرال دمکراتيک که بيش از نيم قرن قدرت را در ژاپن در اختيار داشت، به دليل آن که اکثريت کرسيها در مجالس نمايندگان و مشاوران (ديت) در اختيار اين حزب بود ، به رغم مخالفت احزاب مخالف همواره مورد تصويب قرار مي گرفت.
طرح جابجايي نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا نيز از ديگر طرح هايي بود که به اعتقاد بسياري از کارشناسان نظامي و سياسي، مخالفت حزب حاکم ژاپن مي توانست تاثيرات منفي را بر روابط همپيماني توکيو – واشنگتن بر جاي بگذارد که اين موضوع را هم اينک مي توان در سردي روابط دو کشور تاحدي مشاهده کرد.
ديدار اخير 10 دقيقه اي رييس جمهور آمريکا با نخست وزير ژاپن در حاشيه اجلاس امنيت هسته اي در نيويورک از جمله اين مسايل است که به اعتقاد بسياري از کارشناسان مسايل سياسي ، زمان کم اين ديدار که هاتوياما در آن درنظر داشت تا طرح خود را براي اجراي جابجايي نظاميان آمريکايي مطرح کند، خود دليلي بر نگراني مقامات آمريکايي و شخص اوباما از مواضع دولت هاتوياما در اجراي اين طرح است.
هرچند “هيرافومي هيرانو” دبير و سخنگوي ارشد دولت ژاپن خبر رسانه هاي بزرگ ژاپني را رد کرد اما بسياري از رسانه هاي ژاپني ضمن زير سوال بردن ديدار 10 دقيقه اي هاتوياما با اوباما اين موضوع را منعکس کردند که “اوباما در اين ديدار به هاتوياما گفته است که وي هيچ اعتمادي به اجراي اين طرح ندارد”.
درحال حاضر يوکيو هاتوياما رهبر حزب حاکم دمکراتيک و نخست وزير ژاپن اعلام کرده است که آخر ماه مي سال جاري ميلادي وي تصميم نهايي درخصوص اجراي طرح جابجايي نظاميان آمريکايي را اعلام مي کند.
اين درحالي است که هيروکازو ناکايما استاندار اوکيناوا امروز در جمع تظاهرکنندگان ژاپني خاطرنشان کرده است که اگر تلاش هاي نخست وزير در خروج نظاميان آمريکايي پايگاه هوايي فوتمما تفنگداران دريايي آمريکا در فوتمما به خارج از استان اوکيناوا با شکست روبرو شود وي نمي تواند به نظاميان آمريکايي پايگاه فوتمما که در منطقه پرجمعيت شهر گينوان مستقر هستند اجازه فعاليت دهد.
ناکايما در جمع تظاهرکنندگان خاطرنشان کرد: برخي از اعضاي هيات دولت ژاپن با طرح مربوط به ادامه فعاليت نظاميان آمريکايي پايگاه فوتمما با ديده اغماض مي نگردند که وي با اين ايده نيز مخالف است و هرگز تصميم خود در اين زمينه را رها نمي کند.
وي با بيان اين که ميزباني از پايگاه هاي نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا و شهروندان ژاپني ساکن در اين استان فزوني يافته است، خواستار آن شد که در راستاي کاهش حضور بار نظاميان آمريکايي در اين استان، شهروندان ژاپني در نقاط ديگر ژاپن نيز ميزبان اين نظاميان باشند.
وي افزود: اين مشکلي نيست که فقط متعلق به شهروندان ژاپني ساکن در استان اوکيناوا باشد زيرا ايمني هر شهروند ژاپني با اين استان گره خورده است.
استاندار اوکيناوا با بيان اين که اجراي طرح جابجايي نظاميان آمريکايي پايگاه هوايي فوتمما در استان اوکيناوا بشدت مشکل است از نخست وزير ژاپن خواست تا در پاسخ به اعتراضات حدود 90 هزار نفر از شهرونداني ژاپني شرکت کننده در اين اعتراضات، راه حل منطقي بيابد.
در بيانيه پاياني تظاهرکنندگان از دولتهاي ژاپن و آمريکا خواسته شده است تا در راستاي حفظ ايمني شهروندان ژاپني ساکن استان اوکيناوا، شکوفايي اين استان و فراهم کردن محيط زيستي مناسب زندگي ساکنان اوکيناوا ، اجراي طرح جابجايي نظاميان پايگاه هوايي فوتمما را در استان اوکيناوا ملغي کنند.
براساس آخرين نظرسنجي هاي رسانه هاي بزرگ ژاپني، دولت هاتوياما در شرايط سخت سياسي بسر مي برد و درصورتي که تا پايان ماه مي سال جاري ميلادي نتواند طرح جابجايي نظاميان آمريکايي را اجرا کند، زمينه کاهش بيش از پيش محبوبيت دولت اين کشور فراهم مي شود.
اين نظرسنجي ها نشان داده اند که ميزان محبوبيت دولت ژاپن بشدت کاهش يافته است که از جمله مهمترين دليل آن نارضايتي شهروندان ژاپني درخصوص تصميم دولت براي اجراي طرح جابجايي نظاميان آمريکايي پايگاه فوتمما است که تا پيش از اين قرار بود به خارج از استان اوکيناوا منتقل شوند و الان تصميمات جديدي در اين زمينه گرفته شده است.
در حال حاضر بسياري از شهروندان ژاپني در اين نظرسنجيها که توسط رسانه هاي بزرگ ژاپني نظير کيودو، خبرگزاري رسمي ژاپن، ان.اچ.کي، تلويزيون سراسري ژاپن و روزنامه هاي يوميوري، آساهي، نيکي، ماينيچي و سانکي انجام شده است ، خواستار آن شده اند که نخست وزير درصورت عدم موفقيت در اجراي اين طرح بايد از سمت خود استعفا دهد.
نتايج نظرسنجيهاي رسانه هاي بزرگ ژاپني نيز در ادامه فعاليتهاي سياسي رهبران ژاپني از اهميت بسياري برخوردار است، به طوري که برخي از نخست وزيران پيشين ژاپن از جمله ” شينزو آبه ” ، ” ياسوئو فوکودا ” و ” تارو آسو” به دليل همين کاهش محبوبيت مجبور به استعفاي از سمت خود شدند.
با توجه به اينکه ميزان محبوبيت دولت ژاپن از بيش از 70 درصد در ماه سپتامبر 2009 ميلادي زمان روي کارآمدن به کمتر از 30 درصد درحال حاضر رسيده است، دولت ژاپن تصميم سختي را در اين زمينه بايد اتخاذ کند و بر اين اساس انتظار مي رود در طي يک ماه آينده، شرايط ويژه سياسي در اين کشور ايجاد شود.
منبع: ایرنا