بهنام جاهدزاده:
این روزها دعوا در ژاپن بر سر انتقال نیروهای آمریکایی حاضر در پایگاه “فوتن ما”ی اوکیناوا به پایگاهی دیگر بالا گرفته است. طبق آمار وزارت خارجه ژاپن، تعداد نیروهای آمریکایی حاضر در اوکیناوا 22هزار نفر است. این نیروها از پایان جنگ جهانی دوم در این جزیره حضور دارند.
هاتویاما نخست وزیر دولت کنونی ژاپن قول داده است تا پایان ماه می سال جاری میلادی مسئله انتقال بخشی از این نیروها به جزایر نزدیک را فیصله دهد. حضور نیروهای آمریکایی در اوکیناوا سال هاست که با اعتراض ساکنان این جزیره همراه بوده است.
ساکنان این جزیره از سرو صدای هلی کوپترها، هواپیماهایی که در ارتفاع پایین پرواز می کنند شکایت می کنند و ابراز نگرانی و اظطراب از این که هر زمان احتمال دارد هواپیمایی یا هلی کوپتری روی شهر سقوط کند و فاجعه ای به بار آورد. کما این که در سال 2004 یک هلی کوپتر نظامی آمریکایی در دانشگاهی در اوکیناوا سقوط کرد و خساراتی به ساختمانها و تاسیسات دانشگاه وارد آورد.
آن موقع من اتفاقا در ژاپن بودم تلویزیون ملی ژاپن NKH تصاویری را پخش کرد که نشان می داد نیروهای آمریکایی دور هلی کوپتر سقوط کرده نوار ورود ممنوع کشیده اند و به پلیس ژاپن حق بررسی این حادثه را نمی دهند. صحنه عجیبی بود از تحقیر ژاپن توسط آمریکا و این که واقعا آمریکا هنوز بعد از نیم قرن پایان جنگ چه قدرت بلامنازعی در این کشور دارد.
به علاوه قانون شکنی سربازان آمریکایی و همچنین اخبار تجاوز به عنف سربازان آمریکایی حاضر در این جزیره که بارها در رسانه های ژاپن نیز انعکاس پیدا می کند کاسه صبر ساکنان این جزیره را لبریز کرده است.
اکنون که بعد از سال ها، فریاد اعتراض ساکنان اوکیناوا به گوش دولت ژاپن رسیده است، این دولت تلاش دارد تا قسمتی از این نیروها را به جزیره ای در نزدیکی اوکیناوا انتقال دهد. مشکل این جاست که هم ساکنان اوکیناوا و هم ساکنان جزیره “توکونوشیما” که قرار است میزبان قسمتی از این نیروها باشد شدیدا با این طرح مخالفت می کنند.
هاتویاما در سفر چند روز پیش خود به اوکیناوا و در دیدار با مردم این جزیره در اظهاراتش بارها از آنان خواست که قسمتی از این بار بردوش آن ها باشد تا این مسئله حل و فصل پیدا کند. ساکنان حاضر در سخنرانی هاتویاما در اوکیناوا در حین سخنرانی او بارها با فریاد اعتراضی خود سخنان او را قطع کردند.
در پایان این دیدار وقتی هاتویاما قصد ترک جلسه را داشت خانمی به سمت وی حمله برد اما محافظان شخصی هاتویاما از رسیدن وی به هاتویاما جلوگیری کردند. قبل از سفر هاتویاما به اوکیناوا ساکنان این جزیره در یک راهپیمایی صد هزار نفری علیه حضور نیروهای آمریکایی در این کشور شرکت کرده بودند.
ساکنان اوکیناوا که جنوبی ترین جزیره این کشور است از این که بعد از سال ها اعتراض و فریاد و صرف انرژی فراوان این مسئله را هنوز حل نشده می بینند دچار یاس و نا امیدی شده اند.
هاتویاما با این انتقاد روبه روست که قبل از به قدرت رسیدن قول انتقال نیروهای آمریکایی به خارج از این جزیره را داده بود و اکنون خلاف وعده عمل می کند.
هاتویاما می گوید، با توجه به اهمیت نظامی و امنیتی حضور این نیروها برای ژاپن، عملا انتقال کل این نیروها به خارج از این جزیره امکان پذیر نیست. همچنین در صورت انتقال بخشی از این نیروها، از نقطه نظر ملاحظات نظامی، پایگاه جدید باید در نزدیکی اوکیناوا باشد. این همان مسئله ای است که آمریکائی ها بر آن تاکید کرده اند و در دیدار خود با مسئولان ژاپنی به آنان گوش زد کرده اند.
ساکنان توکوشیما می گویند مهمان ناخوانده نمی خواهند و دوست ندارند آرامششان برهم بخورد.
اکنون به نظر می رسد مسئله پایگاه نظامی آمریکا در اوکیناوا توپ آتشی است که آمریکا در خرمن ژاپنی ها انداخته است و بدون این هیچ رغبتی برای حل و فصل این مشکل از خود نشان دهد، تنها نظاره گر پایان ماجراست.