مرکز مطالعات ژاپن|
وزارت کشاورزی ژاپن میگوید نرخ خودکفایی غذایی این کشور بر مبنای کالری به پایینترین سطح خود طی ۲۳ سال گذشته رسیده است و دلیل آن هم عمدتا به خاطر کاهش مصرف برنج است.
به گزارش «ژاپن تایمز»، طبق اعلام وزارت کشاورزی ژاپن در روز چهارشنبه، نرخ خودکفایی با ۱ درصد کاهش نسبت به سال گذشته به ۳۸ درصد رسیده است، که نسبت به رکورد ۳۷ درصدی ثبت شده در سال مالی ۱۹۹۳ دومین رتبه را دارد. در سال ۱۹۹۳ به خاطر شرایط آب و هوایی ناپایدار ژاپن دچار کمبود جدی برنج شد.
دلیل افت نرخ خودکفایی یکی کاهش قابل توجه در تولید گندم و دیگر غلات در جزیرهی «هوکایدو» است که گرفتار ویرانیهای حاصل از طوفان بود، و نیز کاهش مصرف برنج که همچنان ادامه دارد. دولت ژاپن قصد دارد نرخ خودکفایی را تا سال ۲۰۲۵ به ۴۵ درصد برساند، هدفی که انتظار میرود دشوار باشد.
نرخ خودکفایی نشان میدهد چه مقدار از مصرف داخلی از طریق تولید داخلی تامین میشود.
در نتیجهی «غربی شدن» عادتهای غذایی، تقاضا برای مصرف گوشت در حال افزایش است، حال آنکه مصرف برنج، و به تبع آن سطوح بالای خودکفایی، پیوسته رو به کاهش دارد.
به گزارش شفقنا به نقل از «ژاپن تایمز»، سرانهی مصرف برنج با کاهش ۲۰۰ گرمی به ۵۴٫۴ کیلوگرم رسیده است، که کمتر از نصف سرانه مصرفی در ۵۰ سال پیش است. از سوی دیگر، سرانه مصرف گوشت از ۰٫۹ کیلوگرم به ۳۱٫۶ کیلوگرم رسیده است.
اما بر مبنای ارزش تولید، نرخ خودکفایی با ۲ درصد افزایش به ۶۸ درصد رسیده است، که دلیل آن عمدتا به خاطر افزایش قیمتهای گوشت داخلی بوده است. واردات میوه و سبزیجات کاهش یافت، اما تولید داخلی افزایش یافت.
یکی از مسئولان وزارت کشاورزی با تاکید بر موضع قبلی برای ارتقای خودکفایی بر مبنای کالری اعلام کرد: «از منظر امنیت غذایی، باید نرخ خودکفایی را هم بر مبنای کالری و هم بر مبنای ارزش تولید بهبود بخشیم».
یک مقام ارشد اظهار داشت: «امید داریم با گسترش تولید برنج و گندم به گونهای که در خور نیاز مصرف کنندگان باشد، به هدف خودکفایی ۴۵ درصدی برسیم».
با این حال، یکی از مسئولان بخش تعاونی کشاورزی میگوید: «با توجه به کاهش تعداد کشاورزان و ادامهی آزادسازی تجاری، نرخ خود-کفایی افزایش نخواهد یافت مگر اینکه دولت با همهی وجود به میدان بیاید و اقدامات ضروری را انجام دهد».
منبع: The Japan Times
ترجمه: شفقنا